Vissza
Liba- vagy kacsamáj terrine
Hozzávalók:
1 kg érett liba- vagy kacsamáj (mindkettőt teszteltem, és mindegyikből nagyon finom végeredmény született)
1 üveg minimum 3-4 puttonyos aszúbor
Maldon só
őrölt fehérbors
szerecsendió
Az elkészítés módja a következő:
Fotó: Halászbástya étterem
ÍME LÉKAI-KISS RAMÓNA KEDVENC KARÁCSONYI RECEPTJE
Minden családnak megvannak a saját hagyományai a karácsonyi készülődésre vonatkozóan. Ebbe természetesen az ünnepi ételek is beletartoznak, hiszen a karácsony a szeretet és a meghitt családi együttlétek mellett a napokig tartó lakmározásról is szól. Cikkünkben Lékai-Kiss Ramóna színésznő, műsorvezető osztja meg vásárlóinkkal kedvenc ünnepi receptjét.
Pár évvel ezelőtt a férjem előállt azzal az ötlettel, hogy készítsek karácsonyra liba- vagy kacsamájból ízletes terrine-t friss, ropogós kaláccsal. Finoman jeleztem neki, hogy ez nem olyan egyszerű, de kérlelt, hogy próbáljam meg. Szerencsére végül annyira jól sikerült, hogy azóta hagyománnyá vált, minden évben elkészítem. Ez az egyik karácsonyi ajándékom a családom számára.
Liba- vagy kacsamáj terrine
Hozzávalók:
1 kg érett liba- vagy kacsamáj (mindkettőt teszteltem, és mindegyikből nagyon finom végeredmény született)
1 üveg minimum 3-4 puttonyos aszúbor
Maldon só
őrölt fehérbors
szerecsendió
Az elkészítés módja a következő:
A májat 24 órára tejben áztatva hűtőbe teszem, majd, ha letelt az idő, kiveszem a tejből, és papírral szépen leitatom róla a nedvességet. Ezután óvatos mozdulatokkal, amikor még jó hideg, egy éles késsel a főerektől és az apró erektől is megszabadítom, ügyelve arra, hogy ne veszítse el a formáját. Ez nem mindig sikerül, de attól még nagyon finom lesz. Ezután áthelyezem a májat egy másik tálba, és minimum 3-4 puttonyos finom aszúborral leöntöm, Maldon sót és őrölt fehér borsot szórok rá ízlés szerint, majd frissen reszelek rá egy kis szerecsendiót - a mennyiségeket azért nem tudom ennél pontosabban meghatározni, mert ez tényleg attól függ, ki mennyire szereti fűszeresen az ételeket -, majd ezek után visszarakom a májat ismét 24 órára a hűtőbe. Másnap lecsepegtetés után átpakolom egy őzgerinc formába, amit egy vízzel félig ellepett magas falú tepsibe teszek fedő nélkül, és így behelyezem az előmelegített sütőbe 100 fokon 15 percre.
Ezután kiveszem az őzgerinc formát a sütőből, méretre vágok egy kartonpapírt, amit befóliázok, majd ezzel lefedem a májat és lesúlyozom. Én négy nagy konzervet szoktam használni, hogy minél jobban összetömörítse az ételt. Így, ezt a kis csomagot minimum 24, de inkább 48 órára a hűtőbe helyezem.
Tálalás előtt kiveszem, leszedem a takarást, szeletekre vágom, és friss kaláccsal tálalom, sóval a tetején, kis lilahagymával. A családban mindenki nagyon-nagyon szereti! Erre viszont tényleg készülni kell, mert minimum 4 napos munka, ez az én kis karácsonyi receptem! :)
Tetszett a recept? Ha kedvet kaptál, készítsd el Te is! Kellemes ünnepi készülődést kíván minden vásárlójának az Auchan Korzó!
Ezután kiveszem az őzgerinc formát a sütőből, méretre vágok egy kartonpapírt, amit befóliázok, majd ezzel lefedem a májat és lesúlyozom. Én négy nagy konzervet szoktam használni, hogy minél jobban összetömörítse az ételt. Így, ezt a kis csomagot minimum 24, de inkább 48 órára a hűtőbe helyezem.
Tálalás előtt kiveszem, leszedem a takarást, szeletekre vágom, és friss kaláccsal tálalom, sóval a tetején, kis lilahagymával. A családban mindenki nagyon-nagyon szereti! Erre viszont tényleg készülni kell, mert minimum 4 napos munka, ez az én kis karácsonyi receptem! :)
Tetszett a recept? Ha kedvet kaptál, készítsd el Te is! Kellemes ünnepi készülődést kíván minden vásárlójának az Auchan Korzó!
Fotó: Halászbástya étterem